Review: HAMMER – färgexplosion och nattsvart ego-dystopi med sinnlig närvaro

22.01.2024

Scenografipatrullen ser Alexander Ekmans dansverk Hammer på GöteborgsOperan och njuter av en föreställning med kostymerna i centrum. Hammer är ett maffigt allkonstverk – GöteborgsOperans danskompanis största succé någonsin står det på hemsidan – och Ekman tar ett helhetsgrepp om upplevelsen i lyhört samarbete med dansare, musik, ljus och kostym.

Föreställningen lyfter existentiella frågor om kollektiv vs. individ och hur vi kan navigera i en alltmer egocentrerad tid där yta och "likes" på sociala medier ersätter gemenskap, omtanke och kollektiva upplevelser. I en tvådelad föreställning möter vi båda sidorna av myntet. Dansarna gestaltar skickligt och medryckande hur den kollektiva kroppen bryts upp i en färgstark social individualitet som urartar i egofixering.

Kostymerna av danske designern Henrik Vibskov bär berättelsen genom färg, mönster, form och material. En dansare i plisserad blommig klänning i orange och lila gör entré och en levande modeshow exploderar. Scenen förvandlas till en dynamisk catwalk där plaggen förankrar dansarna och förstärker koreografin. Samspelet mellan material och kropp är både visuellt och kroppsligt när öppna kavajer flaxar och en vadlång stickad klänning omsluter den dansande kroppen som en puppa. Vibskovs kostymdesign utnyttjar skickligt de textila materialen när de stickade tröjornas tunga fall möter organzaklänningarnas flytande rörelse genom rummet, de styva brokadplaggens värdiga svep och glansen i mönstrad satin. När färgprakten förvinner handlar kostymerna om form i stället för färg, nu talar materialkvalitet och siluetter. Dansare i svarta platåboots fyller rummet med de rytmiska smällarna från tunga sulor som slås mot varandra i en spännande lek med ljudeffekter som också accentuerar kostymens roll i föreställningen. Utan att avslöja för mycket innehåller både förställningen och pausen moment av överraskning där kostymerna spelar en avgörande roll. Det är lekfullt, förföriskt och drabbande.

Hammaren då? Vi behöver alla en metaforisk hammare för att kunna slå larm, eller helt enkelt knäcka glaset och dra i nödbromsen när situationen spårar ur. Ekman och Danskompaniet visar att möjligheten finns.

Viveka Kjellmer

Hammer på GöteborgsOperan 12 januari – 28 februari 2024, mer info här.

  • Medverkande: GöteborgsOperans Danskompani
  • Koreograf, regi, scenografi och ljusdesign: Alexander Ekman
  • Musik: Mikael Karlsson
  • Dramaturgi: Carina Nildalen
  • Kostymdesign: Henrik Vibskov
  • Ljusdesign: Joakim Brink
  • Assistent till Alexander Ekman: Victor G. Jeffreys II

Bild: Mikaela Kelly, Foto: Tilo Stengel
Bild: Mikaela Kelly, Foto: Tilo Stengel