Research: Sjögräs och lakrits – sensoriska äventyr med SSN

22.03.2024

Viveka var på medlemsdagar och workshop med Sveriges Sensoriska Nätverk (SSN), denna gång hos forskningsinstitutet RISE i Göteborg. Programmet bjöd på flera spännande inslag – snabba sensoriska tester, nätverkande och presentationer. En höjdpunkt var tångprovning med Nordic Sea Farm där Simon Johansson berättade om tångodling och hur tångprodukter kan användas i matlagning på olika sätt. Under provningen smakade vi på torkad Havssallat, en grön, krispig proteinrik tång med örtiga kvaliteter och mild, aningen bränd sälta. Sockertång, eller Kelp, är en brun tång med kraftig umamismak. Den är mustig och pepprig, en smakförstärkare i tex soppa eller som tillsats i bröd. Vi provade torkat sockertångpulver och sedan ett knaprigt fröknäcke med tillsats av sockertång, samt en maffig mörk choklad med tångströssel. Saltigt med doft av hav och västkust – smaklökarna jublade.

Efter tången följde en magisk lakritsprovning med Desserter utan gränser. Kunnigt och inspirerande guidades vi genom lakritsens universum av Lotta Raab – en sann lakritsnörd i ordets bästa bemärkelse. Under provningen fick vi dofta och smaka lakritsrot, rålakrits, olika lakritspulver samt ren salmiak – en verklig smakkick. Komplexiteten, doft- och smakrikedomen i lakritsen framträdde tydligt. I mina anteckningar om det italienska lakritspulvret läser jag: sött, umami, mustigt, fylligt, trätoner, lite jordigt, bränt, rostat kaffe, kakaotoner, blommighet. Spännande smakkombinationer och tips på lakrits i desserter och matlagning gav ytterligare en dimension – en provning som väckte mersmak och experimentlusta.

Tack SSN för ett givande program under medlemsdagarna!

Viveka Kjellmer

Sveriges sensoriska nätverk (SSN) grundat 1996 är en intresseorganisation för forskning och praktik inom det sensoriska fältet. Sensorik handlar om att på ett systematiskt sätt kartlägga och utvärdera sinnliga upplevelser. Betydelsefullt inom livsmedelssektorn där doft, smak, konsistens och taktila intryck av maten är avgörande men också inom andra områden: sinnliga intryck påverkar alla våra upplevelser.

Sveriges Sensoriska Nätverk: https://www.ssn.nu/

Nordic Sea Farm: https://nordicseafarm.com/

Desserter utan gränser: https://www.desserterutangranser.se/

Tångprovning. Foto: V. Kjellmer
Tångprovning. Foto: V. Kjellmer
Lakritsprovning. Foto: V. Kjellmer
Lakritsprovning. Foto: V. Kjellmer
Snabba sensoriska tester: Sylt. Foto: V. Kjellmer
Snabba sensoriska tester: Sylt. Foto: V. Kjellmer
Snabba sensoriska tester: kex. Foto. V. Kjellmer
Snabba sensoriska tester: kex. Foto. V. Kjellmer